Magyar siker az U13-as Future Cup tornánkon

A Budapest Honvéd nyerte az idei Future Cup elnevezésű tornánkat, melyen nagyon kiegyensúlyozott mezőny jött össze. Az Austria Wien együttese fölényesen nyerte a csoportját, és magabiztosan játék mutatott a döntőig, de ott végül a jobban játszó Honvéd diadalmaskodott – megérdemelten. Csapatunknak szokás szerint csak kevés hiányzott a sikerhez, de a legnagyobb eredmény az, hogy a felhőszakadás ellenére sikerült a terveknek megfelelően megrendezni a tornát.

Szinte szó szerint hidegzuhanyként érte a szervezőket a közel 35 mm csapadék, amely a péntek éjjel és hajnalban zúdult a sporttelepre. Reggel 8 órakor még úgy tűnt, hogy a két pálya közül csak az egyiken indulhat meg a torna. 9 órára már elkészült egy vészforgatókönyv, amely szerint kevesebb mérkőzéssel, más lebonyolítási rendben egy pályán rendeztük volna meg a tornát, de hála a pályafenntartó szakembereknek az eredeti kezdésre sikerült a második pályát is elfogadható állapotba hozni, illetve a csapatok pozitív hozzáállásának köszönhetően mindenki elfogadta a második pálya állapotát. A centerpálya a hatalmas esőzések ellenére is kifogástalan állapotban volt, így 10 órakor az A csoport két mérkőzésével megkezdődhetett az idei U13-as Future Cup.

Az első körben egyesületünk a helyi csapattal mérkőzött meg, a másik mérkőzésen pedig az FK Austria Wien játszott a DAC Dunaszerdahely ellen. Csapatunk álmosan kezdett, és egyéni hibák után meglepetésre a bükiek szereztek vezetést. Ezután összekapta magát a csapat, és rengeteg helyzetet dolgozott ki, melyekből ötöt sikerült is értékesíteni. A másik mérkőzésen a bécsi csapat izgalmas mérkőzést vívott a dunaszerdahelyiek ellen, és jobb játékkal legyőzték a szintén meggyőző játékot produkáló ellenfelüket.

  • FC Budapest – Büki TK 5:1
    Gólszerzők: Csegezi, Grúber, Bujdosó, Barna, öngól

A másik csoportban a Nitra a Győr, a Budapest Honvéd pedig a Puskás Akadémia ellen lépett pályára. Mindkét mérkőzésen izgalmas, lüktető játékot láthatott a szép számú és lelkes közönség, a játékból csupán a gól hiányzott – a helyzetek ellenére mindkét mérkőzés gól nélkül ért véget.

A következő körben a DAC Dunaszerdahely ellen játszottunk. Az elmúlt héten közösen edzőtáboroztunk; a két csapat játékosai már korábban is jól ismerték egymást, de ez az egy hetes edzőtábor igazán jól összekovácsolta a két csapatot. Az edzőtábor keretében csütörtök este villanyfényes meccset játszott egymással a két csapat, ahol a dunaszerdahelyiek diadalmaskodtak, nekünk pedig – egy gól kivételével – (ki)maradtak a helyzetek. Csapatunk ezúttal igen elszántan lépett pályára, és bár ellenfelünk szerzett vezetést, csapatunk gyönyörű akció végén egyenlített. Összességében több helyzetünk volt, és győzhettünk is volna, de elégedettek voltunk a döntetlennel, és főleg a mutatott játékkal. A másik mérkőzésen a papírformának megfelelően az Austria Wien magabiztosan győzte le a bükieket.

  • FC Budapest – DAC Dunaszerdahely 1:1
    Gólszerző: Grúber

A másik csoportban továbbra is leginkább az eső esett, gól csak elvétve. A két mérkőzésen egyaránt 1:0-ra diadalmaskodott a Nitra és a Budapest Honvéd. A nyitraiak még két büntetőt kértek számon a játékvezetőn, de ennek csak később lesz jelentősége…

Az utolsó csoportkörben a Dunaszerdahely a bükiekkel, mi pedig az Austria Wiennel játszottunk. Az Austria Wien már továbbjutott, mi pedig jobb gólkülönbséggel a DAC-cal azonos pontszámmal a második helyen. A DAC gólkülönbsége -1 volt, a miénk +4, de csapatunk DAC elleni játéka alapján jó eséllyel vettük fel a harcot a bécsiek ellen, és esélyünk volt arra, hogy ne kelljen a gólkülönbséggel törődnünk. Sajnos a mérkőzés felétől már a másik pályára is figyelnünk kellett, mivel az Austria Wien vezetést szerzett, és csapatunk egyáltalán nem úgy játszott, amelyet elvártunk tőle. Az osztrákok felszabadultan, szépen játszottak, mi pedig az idő előrehaladtával egyre görcsösebben. Végül 3:0-ra győztek a lila-fehérek, és sajnos teljesen megérdemelten. (Ha azt vesszük, hogy fél éve súlyos vereséget szenvedtünk Bécsben edzőmérkőzésen, akkor most végül is jobb volt a teljesítményünk, de ez lehetett volna sokkal-sokkal jobb, ezért egyáltalán nem lehetünk elégeettek.)

A másik pályán nehezen indult be a dunaszerdahelyi gólgyártás, de aztán belelendültek a srácok, és meg sem álltak hatig. Ezzel eldőlt, hogy ők az 1-4. helyért, mi pedig az alsó ágon játszunk tovább. Kár érte, mert megelőzhettük volna őket: ha a bükiek ellen jobban odafigyelünk, és berúgjuk a helyzeteinket, vagy ha a második mérkőzésen csak még egy helyzetet értékesítünk, vagy ha az Austria Wien ellen úgy játszunk, ahogy a DAC ellen.

  • FC Budapest – FK Austria Wien 0:3
    Gólszerző: –

A másik csoportban a Budapest Honvéd ismét 1:0-ra győzőtt – ezúttal a Nitra ellen, és a Puskás Akadémia is legyőzte a Győrt 2:1-re. Ezzel a Budapest Honvéd és a Puskás Akadémia jutott tovább, ugyanis a Nitrának és felcsútiaknak ugyanannyi pontjuk volt, viszont ekkor először a gólkülönbség, majd a több rúgott gól dönt, és csak ezt követően az egymás elleni eredmény. Így történhetett meg, hogy a Nitra egy kapott góllal, és két büntetőgyanús szituációval velünk együtt az alsó ágon folytatta a küzdelmeket, míg az általa legyőzött Puskás Akadémia a felső ágon.

Az ebédszünet alatt a csapatok kicsit rendezték sorukat, és 14 órakor elkezdődtek a helyosztók. Mi a Győr ellen kezdtünk, és az első 10 percben szinte beszorítottuk a Rába parti csapatot, rengeteg helyzetet kidolgozva; az embernek az volt az érzése, hogy előbb-utóbb betalálunk. De 10 perc után a Győr magára talált, mi pedig egyre kevesebb támadást vezettünk – a játék szépen kiegyenlítődött. A mérkőzés második harmadának végén a Győr egy formás támadás végén – a mi asszisztálásunk mellett – vezetést szerzett, amely után újabb rohamokat indítottunk. Ezekben azonban már nem volt meg az átütő erő. Ezzel a Győr játszhatott az 5. helyért. Ismét egy olyan mérkőzés, amelyen győzhettünk volna.

A másik mérkőzésen a Nitra valósággal kiütötte a Bük együttesét, amelyik ezután visszalépett a tornáról. Az 5. helyért a Győr és a Nitra játszhatott. A csoportmeccseken gól nélküli döntetlen született, ezúttal azonban a Nitra győzött 1:0-ra. A mérkőzésen felváltva forogtak veszélyben a kapuk, de a Nitranak több helyzete volt, így végül megérdemelten szerezte meg az 5. helyet.

A felső ágon az Austria Wien magabiztosan verte a Puskás Akadémiát, a Honvéd pedig egy vitatott góllal a DAC Dunaszerdahely csapatát, akik nem vitatták, hogy a Honvéd jobban játszott, de úgy gondolták, hogy a gól egyértelműen lesről esett.

A harmadik helyért a csalódott és az egyhetes edzőtáborban hozzánk hasonlóan elfáradt dunaszerdahelyieket 3:0-ra győzte le a Puskás Akadémia, a döntőben pedig a Budapest Honvéd és az Austria Wien csapata csapatott össze. A mérkőzés előtt a legtöbben az osztrák csapat győzelmét várták, de meglepetésre a Budapest Honvéd akarata érvényesült az első félidőben. Kevéssel az első félidő vége előtt egy kispesti támadás során a kiugró Honvéd-játékos átesett a lila-fehérek kapusa kezén, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. Az osztrákok hevesen tiltakoztak, és a nézők közül is többen úgy gondolták, hogy nem volt büntető, de legalább ennyien pedig úgy gondolták, hogy ennél egyértelműbb tizenegyes nincsen. A kispesti játékost nem zavarta a közjáték, és magabiztosan értékesítette a büntetőt. (Honlapunk látogatói hamarosan maguk is eldönthetik, hogy büntető volt-e, vagy sem, mivel nemsokára azt egész mérkőzést meg lehet tekinteni a honlapunkon.)

A második félidőben már kiegyenlített volt a játék, helyzetek voltak mindkét oldalon, de gól nem született, így a Budapest Honvéd nyerte az V. Future Cup-ot (U13).

Bár a Budapest Honvédnak néha szerencséje volt, de nem lehet azt mondani, hogy érdemtelenül nyerte meg a tornát, hiszen gólt nem kapott, és egy döntetlen kivételével minden mérkőzését megnyerte. Helyenként kifejezetten szép játékot játszott, csakúgy mint a többi csapat. A torna ugyanis színvonalas mérkőzéseket hozott, izgalmas küzdelmeket. Nagyrészt kiegyenlített volt a mezőny, és úgy gondoljuk, hogy jól szolgálta a következő idényre való készülést. Mindez annak ellenére igaz, hogy szinte végig esett az eső.

Hálás köszönet a pályát fenntartó dolgozóknak, akik munkája nélkül a tornát nem tudtuk volna ilyen jól megrendezni.

(Hamarosan megtekinthető lesz a honlapon egy rövid összefoglaló a tornáról, két interjú, valamint a teljes döntő.)

Eredmények

1.
10.00
1
FK Austria Wien
DAC Dunaszerdahely 1:0
2.
2
Büki TK
FC Budapest 1:5
3.
10.30
1
FC Nitra
Győri ETO 0:0
4.
2
Budapest Honvéd
Puskás Akadémia 0:0
5.
11.00
1
DAC Dunaszerdahely
FC Budapest 1:1
6.
2
FK Austria Wien
Büki TK 7:0
7.
11.30
1
FC Nitra
Puskás Akadémia 1:0
8.
2
Győri ETO
Budapest Honvéd 0:1
9.
12.00
1
FK Austria Wien
FC Budapest 3:0
10.
2
DAC Dunaszerdahely
Büki TK 6:0
11.
12.30
1
FC Nitra
Budapest Honvéd 0:1
12.
2
Győri ETO
Puskás Akadémia 1:2

A csoportok végeredménye:

A csoport B csoport
1. FK Austria Wien 3 3 11:0 9 1. Budapest Honvéd 3 2 1 2:0 7
2. DAC Dunaszerdahely 3 1 1 1 7:2 4 2. Puskás Akadémia 3 1 1 1 2:2 4
3. FC Budapest 3 1 1 1 6:5 4 3. FC Nitra 3 1 1 1 1:1 4
4. Büki TK 3 3 1:18 0 4. Győri ETO 3 1 2 1:3 1

Helyosztók

13.
14.00
1
FC Budapest
Győri ETO 0:1
(5-8. helyért)
14.
2
FC Nitra
Bük 9:0
(5-8. helyért)
15.
14.30
1
FK Austria Wien
Puskás Akadémia 1:0
(1-4. helyért)
16.
2
Budapest Honvéd
DAC Dunaszerdahely 1:0
(1-4. helyért)
17.
15.00
1
FC Budapest
Büki TK 3:0 (j. n.)
(7. helyért)
18.
2
Győri ETO
FC Nitra 9:0
(5. helyért)
19.
15.30
1
Puskás Akadémia
DAC Dunaszerdahely 3:0
(3. helyért)
20.
16.00
2
FK Austria Wien
Budapest Honvéd 0:1
(1. helyért)

Végeredmény:

1. Budapest Honvéd
2. FK Austria Wien
3. Puskás Akadémia
4. DAC Dunaszerdahely
5. FC Nitra
6. Győri ETO
7. FC Budapest
8. Büki TK
Posted in 2010, Fókusz, Hírek.