V. Future Cup (U13) – Bük

A bükiek már jól tudják, hogy augusztusban bízvást számíthatnak arra, hogy fiatal labdarúgók kápráztatják el produkciójukkal az érdeklődőket. 2006 óta a szervezők ötödik alkalommal rendezik meg az 1998-as korosztály számára ezt a rangos labdarúgó tornát. Egyesületünk erős csoportba került, hiszen az FK Austria Wien korosztályos együttese a végső győzelemre is komoly eséllyel bír, míg a dunaszerdahelyiek a két hónappal ezelőtti tornájukon diadalmaskodó csapatukkal érkezett.

A nyolccsapatos tornán meglehetősen kiegyensúlyozott mezőny vesz részt. A sorolás után Czuk Henrik elmondta, hogy a nehéz sorsolás ellenére mindenképpen továbbjutást vár el a csapattól – még akkor is, hogy ha ez most nehéz feladatnak ígérkezik.

Bár egyesületünk saját rendezésű tornáin az elsődleges szempont az, hogy a résztvevő csapatok jól érezzék magukat, rögtön ezután következik a szakmai szempont is, amely szerint jól kell teljesíteni az erős ellenfelek ellen. A dunaszerdahelyi csapattal 2007-re nyúlik vissza az együttműködés, melynek szép és mindkét félnek hasznos példája a közös edzőtáborozás. Hétfőtől péntekig a DAC 1904 és az FC Budapest csapatai közösen készültek az idényre, és a tábor zárásaként a tornán való részvétellel tudják teljessé tenni az elmúlt hetet. A dunaszerdahelyi csapat már három hete készül – a legtöbb magyar résztvevőhöz hasonlóan -, mi viszont még csak a héten kezdtük el a teljes munkát. Ennyivel mindenféleképpen hátrányban leszünk velük szemben.

A B csoportban az FC Nitra talán a legnagyobb esélyes az első helyre, de ebben a korosztályban mindhárom magyar csapat is a honi élmezőnyhöz tartozik.

A pályára mindenesetre továbbra sem lehet panasz: az ország egyik legszebb, és valószínűleg a legnagyobb odaadással gondozott gyepén óriási élmény lesz játszani a gyerekeknek. Bajszi bácsi, Feri, Peti, köszönet ezért a fantasztikus pályáért!

A torna előtti napon Czuk Henrik vezetőedzővel beszélgettünk:

Öt napja edzőtáboroztok. Mi volt a menetrend az edzőtáborban? Mire helyeztétek a hangsúlyt?

Mindennap volt két edzésünk, melyeket kerékpáros és gyalogos túrával, valamint úszással egészítettünk ki. Alapvetően egy fizikai alapot raktunk le, de amikor a pályán voltunk, akkor ezt is mind labdás gyakorlatokkal tettük. Amit elterveztem, nagyjából sikerült is elvégezni. Az új játékosok beépítése folyamatos, és ez a hét nagyon jól szolgálta azt is, hogy egymásra hangolódjuk a nyári szünet után. A labdás gyakorlatok uralták az edzéseket, és azt próbáltuk elérni, hogy minél labdabiztosabbak legyenek. A következő időszakokban is ez lesz az egyik fő irányvonal.

Hogyan áll most a 98-as csapat?

Négy új játékos érkezett, egy játékos pedig távozott. Időnk van, hiszen egyesületünk 14 éves korig foglalkozik a képzéssel; és addigra – azon kívül, hogy igazi csapattá érünk – több játékosunk kerülhet majd első osztályú csapatokhoz vagy azok akadémiáihoz. Ez a korosztály egyesületünk legidősebb korosztálya, ezért különösen fontosnak tartjuk azt, hogy büszkék legyenek nevelőegyesületükre, ragaszkodjanak klubjukhoz, és méltón képviseljék egyesületünket mindenhol. Cél egyfelől, hogy jó labdarúgók legyenek, másfelől pedig, hogy ne felejtsék el a későbbiekben sem, hogy honnan indultak. Fontos, hogy a klub egyfajta sportbeli alma mater legyen, ahová egykori sportolóink bármikor visszatérhessenek. Úgy gondolom, hogy ennél a csapatnál ez a folyamat már működik egy ideje. Jó szellemiségű társaság, akik kellően fegyelmezettek is tudnak lenni, és kellően vagányok is, ha arról van szó.

Visszatérve a tornához, milyen eredménnyel lennél elégedett?

Ha a csoportból továbbjutunk, akkor már elégedett leszek. Ha minden játékosom pozitív hozzáállással lép pályára, akkor a továbbjutás nem megoldhatatlan feladat – de ehhez a továbbjutáshoz kell az egész csapat. Remélem, minden csapat jól fogja érezni magát a tornánkon, és remekül fogja szolgálni minden csapat felkészülését ez a torna. Ezúton is szeretném megköszönni a bükieknek a támogatást és az együttműködést, amelynek köszönhetően immár ötödik alkalommal rendezhetjük meg ezt a tornát.

Posted in 2010, Hírek.