Future Cup 2010 – visszatekintés

2010. augusztus 19-21. között nagyszabású tornát rendeztünk – a Future Cup történetében először Budapesten. A tornán hat ország 12 csapata vett részt, köztük a katalán FC Barcelona, a brit Fulham FC, az osztrák FK Austria Wien, valamint a cseh és a szlovák utánpótlás élcsapatai. Magyarországot csapatunk mellett az Újpest, a Győr és a Mogyoród képviselte. A tornát kiemelkedő teljesítménnyel a Fulham FC nyerte, mi pedig nézzük most a torna értékelését.

A szervezők számára a torna már augusztus 18-án megkezdődött, hiszen ekkor érkezett meg az FC Barcelona és a Sigma Olomouc csapata. Az FC Barcelona az érkezést követően elfoglalta a szállást, majd egy kellemes városnézésen vett részt egyesületünk képviselőivel. Az esti vacsorát követően Kovács Raymund alpolgármester köszöntötte a katalán csapatot, majd a gyerekek nagy örömére vendégül látta őket Magyarország egyik legjobb cukrászdájában: a Szamóca cukrászdában. (Beszámoló a katalán csapat első napjáról Budapesten »»)

A Sigma Olomouc csapata a tervezettnél később érkezett meg, de még éjfél előtt sikeresen eloglalta a szállást.

A másnap mozgalmas napnak ígérkezett, de utólag elmondhatjuk, hogy ez a tervezettnél is mozgalmasabbra sikeredett. Délelőtt a katalán csapat egyesületünk néhány játékosával együtt a nemrég átadott mátyásföldi uszodában pihente ki az utazás fáradalmait, míg a cseh csapat rövid edzést tartott. Délben megérkezett a Fulham FC csapata, de csak jelentős késéssel tudtam kijönni a terminálról. És innentől kezdve megindult a hajsza az idővel. 14 órakor ugyanis már Mogyoródon kellett volna lennünk, ahol részint edzés gyanánt, részint mogyoródi partnercsapatunk kedvére téve, a két sztárcsapat részt vett egy hatcsapatos tornán. A csúszás miatt késve érkeztünk Mogyoródra, ahol a tervekkel ellentétben csak háromnegyed órás csúszással tudtuk elkezdeni a mérkőzéseket. A csapatok 1×10 percet játszottak, kivéve a Barcelona és a Fulham csapatát, akik 2×14 percet játszottak egymással. Ezen a mérkőzésen a Fulham jó értelemben vett erőszakos játéka érvényesült a katalán játékosság felett: a britek 5:1-re győztek. A tornát végül a Fulham nyerte, második az FC Barcelona, harmadik pedig együttesünk az FC Budapest lett, amely a három nap során egyedül tudott pontot rabolni a londoniaktól.

A tornát követően egy rövid vacsorára került volna sor, ez azonban a tervezettnél lényegesen hosszabb lett, miközben a Bökényföldi úti stadionban már meg kellett volna kezdődnie a megnyitó ünnepségnek. A 19 órára tervezett megnyitó végül közel egy órás csúszással kezdődött meg, és olyan neves személyek emelték a megnyitó fényét, mint Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere, Kovács Raymund, a kerület alpolgármestere, ifj. Albert Flórián, a Ferencváros egykori kiválósága és a partneregyesületünk, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia operatív igazgatója, Szendrei József, az Újpest, a Malaga és a Cadiz, és nem utolsó sorban a magyar válogatott egykori hálóőre, valamint Szekeres Adrián, az MTK és a vb-bronzérmet nyert U20-as magyar válogatott védője. A tornát támogatásáról biztosította Sáfár Szabolcs, az FK Austria Wien kapuvédője, és Gulácsi Péter, az FC Liverpool és az U21-es válogatott kapusa is.

A megnyitón az üdvözlést követően szó esett a résztvevő klubok eredményeiről, valamint az utánpótlásuk magas színvonaláról, és ifj. Albert Flórián a Puskás Akadémia nevében ajándékcsomagot adott át minden csapatnak.

Az első nap végül egy vacsorával ért véget, és izgatottan várta mindenki a torna első játéknapját.

Az torna első játéknapja – délelőtt

A lebonyolítási rend szerint a véletlenszerű sorsolást követően négy hármas csoport alakult ki. A körmérkőzések során kialakult erőrend szerint újabb hármas csoportok születtek: mindegyikben volt egy csoportelső, egy csoportmásodik és egy csoportharmadik. A csapatok tehát nyugodtan kísérletezgethettek, hiszen élesben majd csak délután kellett játszani. Ennek ellenére már a délelőtti napon remek mérkőzéseknek lehettünk szemtanúi. Hamar kiderült, hogy a csapatok nagyon felkészültek a tornára, és egyáltalán nem vették félvállról a küzdelmeket. Két pályán párhuzamosan folytak a mérkőzések, és ember sokszor nem is tudta, hogy melyik mérkőzést nézze.

A torna Czuk Bodza kezdőrúgásával indult: az ifjú hölgy határozott rúgással indította útjára a labdát az FC Barcelona-FC Budapest mérkőzésen. Egyesületünk kicsit megilletődötten kezdődött, de idővel aztán egyenrangú partnere lett a katalán sztárcsapatnak. A Barca szerezte az első gólt, de ezt még sikerült kiegyenlítenünk. Ezután több lehetőségünk is volt, igaz, a Barca előtt is adódott lehetőség. Míg mi kihagytuk a helyzeteket, ők egyet belőttek, így egy góllal legyőzték csapatunkat egy olyan meccsen, ahol a döntetlen talán jobban megfelelt volna a játék képének. Mindazonáltal nem voltunk elkeseredve, hiszen épp az ilyen mérkőzések azok, amelyeken sokat lehet tanulni.

Csapatunk a Slovan Bratislava ellen folytatta a küzdelmeket. Miután vezetést szereztünk, több helyzetet is kialakítottunk, de ezeket nem értékesítettük. A Slovan nem sokkal a lefújás előtt egyenlített – azt nem lehet mondani, hogy érdemtelenül, de összességében ezt a meccset simán hoznunk kellett volna. Később kiderült, hogy sokba került nekünk, ugyanis a Slovan 1:1-es döntetlent érte el a Barcelona ellen, így mi lettünk a harmadikok úgy, hogy jobb odafigyeléssel elsők lehettünk volna. De még nem volt veszve semmi, hiszen a srácokban azért lényegesen több volt, és bíztunk abban, hogy előbb-utóbb a szerencse is hozzánk pártol.

A B csoportban az Austria Wien szép játékot bemutatva győzte le meggyőző különbséggel a mind a Sigma Olomouc, mind pedig a Dunaszerdahely csapatát, és egyértelműen a torna nagy esélyesének lépett elő.

A C csoportban a Fulham FC még az Austria Wiennél is előkelőbb módon utasította maga mögé a Nitra és a Mogyoród csapatát. Csak az eredményből messzemenő következtetéseket nem lehetett levonni, a játék viszont igazán első osztályú volt. Lenyűgöző volt az erő, amivel rendelkeztek. Volt a mérkőzéseknek olyan szakasza, amikor az edzők megadták, hogy hány másodpercen elül kell visszaszerezni a labdát, és ez a letámadás sokszor eredményes volt. Más alkalommal pedig más taktikát alkalmaztak, és a fiatal tehetségek mindezt általában nagyon jól teljesítették is.

A D csoportban a Žilina emelkedett ki a két győzelmén túl a jó játékával, de az Újpest és a Győr sem vallott szégyent.

Az ebédszünetre kialakultak az új csoportok, melyekből már csak az első két csapat jutott tovább az egyenes kieséses fordulóba, míg a harmadik helyezettek körmérkőzésen döntöttek a 9-12. helyek sorsáról. A csoportok: Barcelona-Olomouc-Mogyoród, Zilina-Nitra-Dunaszerdahely, Fulham-Slovan-Győr. Izgalmas mérkőzéseket vetített elő, hogy a három szlovákiai csapat egy csoprotba került, bár a legkiegyenlítettebb a mi csoportunk lett: FK Austria Wien, Újpest, FC Budapest. Az első csoportkör második helyéről a Fulham és a Győr, az első helyéről az Olomouc és a Mogyoród ellen játszhattunk volna…

Az torna első játéknapja – délután

A délután – ha lehet – még a délelőttinél is nagyobb küzdelmeket hozott. Drámai csatában dőltek el a helyezések – sajnos ebben megint mi húztuk a rövidebbet…

Csoportunkban az Austria Wien ellen kezdtünk, és abban bizakodtunk, hogy legalább részben megismételjük a tavaszi bécsi mérkőzésünkön nyújtott teljesítményünket: akkor 9:3-ra győztünk. Most elég hamar az Austria szerzett vezetést, de ezt még kiegyenlítettük. Előtte-utána lőttünk néhány kapufát – szám szerint négyet, ellenfelünk pedig egy gólt. Nem játszott rosszul az Austria, de mi egyértelműen jobbak voltunk. Csak hát ez is olyan mérkőzés volt, amelyen győznünk kellett volna – megint csak az összpontosítás és egy kis szerencse hiányzott. Az Újpest ellen kétszer is vezettünk: 1:0-ra és 2:1-re, a végén azonban meg kellett elégednünk az egy ponttal. Nem remekelt a védelmünk, és ennek következtében csak abban bízhattunk, hogy az Austria Wien legyőzi az Újpestet. Ez a reményünk azonban hamar elszállt, mert az Újpest ellen egy olyan Austria lépett pályára, amelyet addig nem láttunk: nem jellemezte őket a harc, amely addig jelen volt a mérkőzésükön, nagyrészt egyénieskedés folyt a pályán, nem annyira összjáték. Az Újpest viszont nagyon felpörgött, nagyon akarta a győzelmet, és bár az Austria végig futott az eredmény után, igazából nem lehetett kétséges, hogy az Újpest behúzza a szükséges egy pontot – sőt, mint kiderült a mérkőzést is a maga javára fordította. Ezzel az alsó ágra kerültünk, jóllehet tudásunk és talán csapatteljesítményünk alapján ennek a csapatnak egyértelműen a felső ágon lett volna a helye.

A szlovák csoportban a Žilina kiemelkedett a mezőnyből, a DAC és a Nitra csatájából pedig a Dunaszerdahely került ki egyértelmű győztesként. Nagy kár, hogy a Nitra egyesülete az elmúlt néhány hónapban nem azzal került be a hírekbe, ami korábban a védjegyük volt: a színvonalas utánpótlás, hanem sokkal inkább az, hogy olyan reformokat hajtanak végre az egyesületnél, amely inkább visszaveti az utánpótlás csapatokat. Mi azért bízunk benne, hogy a csapatokat idővel megint hagyják dolgozni, hiszen a nyitrai utánpótlás a szlovák utánpótlás egyik fellegvára (volt). Bízunk ebben azért is, hiszen barátaink vannak a nyitrai csapatokban.

Csoportjában a Fulham megint csak kapott gól nélkül fejezte be a küzdelmeket, a Slovan pedig magabiztosan győzte a győrieket, így ebből a csoportból a londoniak és a pozsonyiak jutottak tovább.

Az utolsó csoportban nem várt izgalmakkal kellett szembesülnie a katalán csapatnak, ugyanis mind ők, mind pedig a cseh Sigma Olomouc 3:0-ra győzte le a mogyoródiakat. Az egymás elleni mérkőzésen az Olomouc hamar vezetést szerzett, mire a Barcelona teljes elánnal támadni kezdett. A csehek egy ritka ellentámadás során immár kettőre növelték az előnyüket, és úgy tűnt, hogy a Barcelona vesztesen hagyja el a játékteret. A katalánok azonban rendezték a soraikat, és 3:2-re fordítottak. Xaviék ifjú utódai a további gólszerzés reményében folyamatosan támadtak, de az Olomouc nem hagyta magát, és egy újabb kontra során kiegyenlítettek. A 3:3-as végeredmény azt jelentette, hogy mindkét csapat minden mutatója teljesen azonos volt; az első hely sorsát büntetőkkel kellett eldönteni. A két csapat büntetőpárbajában a csehek jobban koncentráltak, a katalánok közül pedig senki sem tudta értékesíteni a büntetőket. A Barca így nagy meglepetésre a második helyen végzett a csoportjában.

A nap végére tehát kialakult a felső ág, és az alsó ág mezőnye. Egyesületünk hihetetlen balszerencsével az alsó ágon folytatta a küzdelmeket, míg a legjobb négy közé jutásért az alábbi párosítások voltak hivatott dönteni: Olomouc-Dunaszerdahely, Újpest-Slovan, Žilina-Barcelona, Austria Wien-Fulham.

A nap végén a Barcelona küldöttsége megtekintette az augusztusi tűzijátékot. A csapat a Deák tértől gyalog ment a rakparthoz, közben megismertette a budapestieket és az idelátogató külföldieket a Barca-indulóval, és remek hangulatot teremtettek már a tűzijáték előtt.

A torna második játéknapja – délelőtt

A délelőtti program során először a 9-12. helyért léptek pályára a csapatok. Sajnos itt voltunk érdekeltek mi is. A játékosok kicsit letörtek, de magukon kívül legfeljebb a szerencsét okolhattuk azért, hogy csak az alsó ágon játszhatunk. A Nitra ellen 2:0-s győzelemmel nyitottunk, majd a Győr ellen megint nehezen ment a játék. A Rába parti csapat már 2:0-ra is vezetett, de csapatunknak végül sikerült visszakapaszkodni: egyenlítettünk, és kis híján a győzelmet is megszereztük. Az utolsó mérkőzésünkön a Mogyoród ellen 4:0-ra győztünk, így megszereztük a 9. helyet. A csoportban a Győr legyőzte a Nitra csapatát, így övék lett a 10. hely, a Nitra lett a 11., a Mogyoród pedig lelkes hozzáállással a 12.

A négy negyeddöntő küzdelmes játékot hozott – és néhány meglepetést. Az Olomouc egyre inkább szárnyakat kapott és magabiztosan győzte le a Dunaszerdahelyt, az Újpest pedig 2:1-re múlta felül a Slovan Bratislava csapatát. A Žilina-Barcelona mérkőzésen hiába támadott sokat a Barcelona, a Žilina egyenrangú ellenfélnek bizonyult, és hatalmas meglepetésre megérdemelten győzött 2:0-ra. A katalánok sportszerűségére mi sem lehet nagyobb bizonyíték, mint hogy az elvesztett mérkőzés után is az első szóra összeálltak egy közös kép készítésére a zsolnaiakkal. A Fulham ezúttal nem aratott gólzáporos mérkőzést, de rengeteg helyzetet kidolgozva végül legyűrte az osztrák Austria Wient. Sajnos a mérkőzés krónikájához tartozik, hogy az egyik osztrák játékos a meccs során olyan rosszul esett, hogy a mentőnek kellett elvinnie, de szerencsére kiderült, hogy sérülése csak az első pillanatban tűnt súlyosnak, és valójában rövid megfigyelés után már kiengedték a kórházból. Annyi biztos, hogy a mentősök és jelenlévő egészségügyiek jelesre vizsgáztak. Ezt ezúton is köszönjük nekik!

Az 5-8. helyért a DAC legyőzte a Slovant, a Barcelona pedig az Austria Wien ellen állt bosszút a Žilina elleni nem várt vereségért. Az elődöntőben a Sigma Olomouc 2:1 arányban múlta felül az Újpestet, a Fulham és Žilina mérkőzése pedig akár előre hozott döntő is lehetett volna. Hogy mégsem az lett, az leginkább a brit csapaton múlt, amelyik az eddigi mérkőzésekhez hasonlóan esélyt sem adott a tornán amúgy remekül játszó zsolnaiaknak. Erő és technika jellemezte a londoniakat, és egyáltalán nem engedték a szlovákiai csapatnak a saját játékát játszani.

Ezzel kialakult a délutáni menetrend, és az ebédet követően megkezdődött az utolsó szakasz.

A torna második játéknapja – délután

Délután már csak egy pályán folyt a küzdelem: csak a legjobb nyolc csapat lépett pályára. A 7. helyért a Slovan Bratislava és az FK Austria Wien lépett pályára. Az osztrákok ismét a szebbik arcukat mutatták, és a torna kezdetén mutatott játékkal legyőzték a Slovan Bratislava csapatát. Az 5. helyért a Barcelona és a Dunaszerdahely csapott össze. A katalán csapat sokkal jobban játszott, a dunaszerdahelyiek pedig jobbára csak védekeztek, illetve néha szórványos ellentámadással kísérleteztek. Az 1:0-s barcelonai győzelem akár sokkal nagyobb is lehetett volna, de a katalánok rengeteg helyzetet kihagytak.

A bronzmeccsen lehetett igazán látni, hogy mennyire erős a Žilina, hiszen 5:0-ra lemosta az elfáradni látszó Újpestet, amely azonban így is megérdemel minden dicséretet, hiszen kihozta a maximumot ebből a tornából. A zsolnaiak játéka nagyon meggyőző volt, lehetett látni, hogy a csapat sokra képes, ha hagyják játszani.

A döntő

A döntőben a Fulham és Sigma Olomouc talákozott, de volt még egy illusztris vendége a mérkőzésnek. A döntőt ugyanis az a Vámos Tibor vezette, aki Kassai Viktor oldalán, Erős Gáborral együtt Spanyolország-Németország a vb-elődöntőn működött közre. A csehek voltak a torna egyik meglepetéscsapata, és nem lehetett tudni, hogy a Fulham ellen is képesek lesznek-e meglepetésre.

A kezdeti tapogatózás után a Fulham magához ragadta a kezdeményezést és hamar döntésre vitte a dolgot. Már az első félidőben több gólos előnyre tett szert, és a játék képe alapján az Olomoucnak esélye sem volt az egyenlítésre. A Fulham FC szebbnél szebb akciókat vezetett, sok helyzetet kidolgozott és a látványt illetőleg is szépen játszott.

A britek végül 4:0-ra győztek, és kapott gól nélkül végeztek az első helyen. A sikerük teljesen megérdemelt volt, hiszen következetesen azt hajtották végre, amit elterveztek. Végig az ő akaratuk érvényesült a mérkőzéseken, és nemcsak erőben, de technikailag is a legjobbak voltak. A Barcelona csapata az eredményt illetően talán csalódást okozott, de a játékuk szemet gyönyörködtető volt. Többször is csak a balszerencsén múlott a továbbjutásuk, bár – ahogy ezt a Barca-edzők mondták – erre egy Barcelona nem hivatkozhat.

Az eredményhirdetés

Az eredményhirdetésen ismét képviseltette magát a XVI. kerület vezetősége, akik egyébként végig nagyon komoly támogatást nyújtottak a tornának. A helyezetteknek a szponzorok képviselői, valamint a kerület vezetői, Kovács Péter polgármester és Kovács Raymund alpolgármester adták át a díjakat. Amikor a Fulham átvette a kupát, felhangzott a jól ismert Queen-dal, a We are the champions. A Fulham FC teljesen megérdemelte a győzelmet, és ők kapták az összes különdíjat is: Matt Sorinola lett a legjobb mezőnyjátékos, Sam Smith a legjobb kapus, Luke Donellan pedig a gólkirály.

A torna után

Este az eredményhirdetés és a vacsora után a Fulham és Barcelona útjai elváltak egymástól. A Barcelona Újpestre ment megnézni az Újpest-Vasas mérkőzést, a kupagyőztes londoniak pedig stílszerűen a Hősök terét keresték fel. Ezután elmentek a Gellérthegyre, ahonnan gyönyörködhettek a fantasztikus kilátásban, végül pedig egy körúti fagylaltozásban lehetett részük. Úgy hiszem, hogy a jövőt illetően legalább ilyen fantasztikusak a kilátások – hiszen lehet látni annak a tervszerű munkának az eredményét, amely a Fulhamnél már évek óta folyik, és amelynek részesei lehetnek hamarosan edzőink is.

A vasárnap

Vasárnapra már csak az FC Barcelona csapata maradt Budapesten. Ők nyitottak szerdán, és ők zárják ezt a csodálatos tornát hétfőn. Vasárnap már nem akartunk edzőmeccset játszani, hanem inkább meg szerettük volna mutatni nekik Budapestet. Először egy dunai sétahajózással kezdtünk, majd megebédeltünk egy pizzériában. Ezután a Csodák Palotájában néhány felejthetetlen órában volt részük a srácoknak, este pedig a Kis Tirol étteremben rendeztek a tiszteletükre egy grillpartit, ahová már a szülők is elkísérték őket. A nap során rengeteget sikerült beszélni a katalán edzőkkel, akik elmondták tapasztalataikat a tornát, illetve a mutatott játékot illetően. Beszéltek az ő edzőképzésükről, illetve a klubnál folyó szakmai munkáról, melyet remélhetőleg hamarosan edzőink is a helyszínen láthatnak.

A mérleg

Szakmailag hatalmas sikernek könyvelhetjük el a tornát. A megnyitó ünnepség csúszásától eltekintve végig tartani tudtuk a menetrendet. A csapatok hét mérkőzést játszottak: az első nap 96 percet (4x2x12), a második nap 84 percet (3x2x14) játszottak. A mérkőzések színvonalasak voltak, a csapatok edzői elégedettek voltak. A játékvezetéssel teljesen elégedettek lehettünk: fiatal, de határozott és következetes játékvezetők voltak, akik kézben tartották a mérkőzéseket. Természetesen az edzők egy-két esetben vitatták az ítéleteket, de úgy gondolom, hogy a játékvezetés igen magas színvonalú volt ezen a tornán.

Láthattuk, hogy a Barcelona már a fiataloknál is a felnőtt csapatnál látott technikai és taktikai elemeket részesíti előnyben, és azt alapozzák meg. A technikai képzettség kimagasló a katalanoknál. Az edzőképzés a Barcelona belső rendszerében folyik: a három szintú az edzőképzés első szintje az alacsonyabb korosztályú csapatokhoz ad képesítést, a második szint az utánpótlás csapatig bezárólag, a harmadik szint pedig a felnőtt csapathoz. A képzéshez nemcsak a technikai, taktikai elemek kapcsolódnak, hanem megismerkednek a Barca-család filozófiájával, valamint komoly pedagógiai ismeretekre is szert tesznek.

A Fulham FC-t szakmai munkájába már régebb óta nyerhetünk betekintést, így nem volt meglepő bizonyos elemek megléte. Jóllehet a progam adott, az edzőnek van annyi szabadsága, hogy bizonyos részeket hangsúlyozottabban kezel. Gavin Taylor az erőnlétet és az jó értelemben vett agressziót tartja nagyon fontosnak, és az edzéseken is gyakorolják a fizikai kontaktust, ugyanakkor kiemelt fontosságú a labdabiztonság is. Az edzők tisztában vannak azzal, hogy melyik játékos melyik területen erős, és egyrészt ennek megfelelően helyezik el a pályán, illeve adnak nekik feladatokat, másfelől pedig a hátrányokat illetően bizonyos fokú egyéni képzéssel igyekeznek felzárkóztatni a játékost. A Fulham egyik alapelve, hogy – professzionális sportegyesület lévén – a legjobbhoz igazodnak, és aki nem elég jó, vagy nem tudja tartani a lépést, attól megválnak.

Az FK Austria Wien szintén egy több korosztályt felölelő programmal dolgozik, melyet az edzőknek természetesen meg kell ismerniük. Az új akadémia révén most már lényegesen jobbak lesznek a tárgyi feltételek is.

A cseh és a szlovák labdarúgás előttünk jár, ez lemérhető a klubcsapatok és a válogatott teljesítményén. Ezeknél a csapatoknál ugyanakkor nem látható olyan tervszerű edzésminta, mint a katalánoknál, a briteknél vagy akár az osztrákoknál. A cseh vagy szlovák edzők nagyrészt egy általános képzést követően a saját egyéni ötleteiknek megfelelően alakítják a csapatot és az edzésmunkát – több-kevesebb sikerrel. A klub legtöbb esetben külön segítséget nem ad – szinte minden a szülőkön és az edzőkön múlik.

A mi célunk az, hogy a cseh, szlovák és magyar minta helyett egyre inkább a katalán, brit és osztrák példát kövessük. Ehhez meg kell ismernünk azokat az elemeket, amelyeket máshol mások már sikerrel kipróbáltak. Nyilván kevesebb játékosból válogathatunk, mint a Barcelona vagy a Fulham vagy az Austria Wien, de egy működő programmal jó csapatot lehet csinálni. Hiszen az edzőink megvannak ehhez – nyitottak és képzettek. Egyesületünk megbeszéléseket folytatott szinte az összes csapattal, melynek eredményeként edzőink londoni és barcelonai képzéséről is szó esett – ezek részleteit nagyrészt megbeszéltük, már csak az időpontegyeztetések vannak hátra.

A torna előtt a legtöbb mérvadó sportmédiában megjelentünk: Nemzeti Sport, NSonline, nb1.hu, pepsifoci.hu stb. A torna előtt Czuk Henrik interjút adott a Hír TV reggeli műsorában a reggeli hírek előtt, és a Hír TV a tornáról magáról is tudósított. Több újság is beszámolt a tornáról, szinte az összes jelentős, sporttal foglalkozó honlap. A magyarországi tornák során talán először online közvetítést adtunk a döntőkről. A kései indítás ellenére 864 egyedi néző 3412 alkalommal nézte az online közvetítést. A tornát nyomon követték a résztvevő csapatok országaiból: Angliából, Spanyolországból, Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából is. A torna alatt a honlapunk napi nézettsége 1315 és 520 egyedi látogató között változott.

A csapatok egyébként közel hatszáz vendégéjszakát töltöttek Budapesten – beleértve a szülőket, kísérőket is. Közel 1000 adagot fogyasztottak (reggeli, ebéd, vacsora) csak a mi szervezésünkben, és ehhez jön a helyszíni la carte étkezés, illetve az egyéb étkezés a városban.

Mindezt nem tudtuk volna megszervezni, ha nincsenek szponzorok és támogatók, és ha a XVI.kerületi Önkormányzat nem áll a torna mellé. Kovács Péter polgármester fogadta Geoff Noonan a Fulham akadémiai koordinátorát, részt vett a megnyitón és az eredményhirdetésen, Kovács Raymund alpolgármesterrel pedig az operatív munkát sikerült remekül összehangolni.

A Submarine Station gondoskodott az ellátásról, az Avignon Minibus pedig a csapatok szállításáról. A Szabó Autójavító Kft. egyéb módon támogatta a csapatot, Bakai Gusztáv fényképész pedig nemcska egy közkedvelt szolgáltatást adott a tornán, hanem támogatása aktívan hozzájárult ahhoz, hogy sikeres legyen a torna. Vámos Tibor FIFA-játékvezető jelenlétével és játékvezetői tevékenységével emelte a torna fényét, hiszen nem minden tornán vezeti FIFA-játékvezető (ráadásul vb-elődöntőn közreműködő FIFA játékvezető) a döntőt.

Szeretnénk megköszönni a Bökényföldi úti pálya használóinak a türelmét és pozitív hozzáállását, valamint ismételten szeretnénk köszönetet mondani a XVI.kerületi Önkormányzat fantasztikus együttműködésért. Ez a siker közös siker.

Posted in 2010, Hírek.