Hatalmas siker volt a Future Cup 2011 (U11)

Izgalmas és fordulatos mérkőzések, végletekig kiélezett utolsó percek, óriási küzdelem, drámai pillanatok, remek egyéni és csapatteljesítmények, jó hangulat – nagyjából így lehetne összefoglalni az U11-esek tornáját, amelyet 2011. augusztus 18-20. között immár második alkalommal rendezett meg egyesületünk Budapesten. A torna végén a legboldogabb csapat az FCZ Brno volt, mert kiegyensúlyozottan jó teljesítménnyel megnyerte a tornát.

Előzmények

Az elmúlt évi tornához képest egyesületünk néggyel több csapatot látott vendégül az immár hagyományos tornánkon. Bár az elmúlt évtől eltérően az FC Barcelona együttese az utánpótlás bázisukon történt események miatt ezúttal sajnos nem tudott részt venni a tornán, a mezőny erősebbnek tűnt, mint tavaly. Közép-Európa legjobb utánpótlás csapatai közül a legtöbb elfogadta meghívásunkat, a Fulham FC pedig – köszönhetően több éves jó kapcsolatunknak – szinte hazajár Budapestre.

Rendező csapatként elsődleges fontosságú volt, hogy a tornát problémamentesen rendezzük meg, a második helyen azonban ott szerepelt az a nem titkolt vágy, hogy csapatunkkal jó eredményt is érjünk el, illetve hogy a jó eredményen túl élvezetes mérkőzéseket is játsszunk. A magyarországi utánpótlás tornák történetében talán egyedül a tornát az interneten is élőben közvetítettük. (Az elmúlt évben csak a döntőket adtuk, ezúttal azonban végig közvetítettük a tornát.)

Az első nap

A szolíd, de rendkívül jó hangulatú megnyitó ünnepséget követően, amely Kovács Raymund, a XVI. kerület alpolgármestere frappáns megnyitójával megadta az alaphangot, augusztus 19-én pénteken került sor az első csoportmérkőzésekre. A 16 csapat négy négyes csoportba került, ahol körmérkőzéseket játszottak, majd az így kialakuló sorrend alapján újabb négyes csoportokba kerültek. Ezt a lebonyolítási rendet több résztvevő csapat is üdvözölte, hiszen így egy-egy hiba még nem bizonyul végletesnek, ki lehet javítani, és nem utolsósorban több mérkőzést is lehet játszani olyan csapatok ellen, amelyekkel áltlaában nem találkoznak túl gyakran.

Az első pillantásra mindegyik csoport elég erősnek tűnt, de a sorsolás szeszélye folytán összekerült az előző évi két döntős: a győztes Fulham FC és a második helyezett Sigma Olomouc. Ebbe a csoportba került még a Rapid Wien és egyesületünk az FC Budapest is. Nem ígérkezett tehát könnyűnek a csoport. A B csoportban volt a legutóbb nagyon kiegyensúlyozott teljesítmény nyújtó MŠK Žilina, a magyar csapatok egyik legjobbja, a Debrecen, valamint Szlovákia és Románia két emblematikus csapata: a CFR Cluj (Kolozsvár) és a Slovan Bratislava. A C csoportban egyedül az Austria Wien látszott erősnek, azonban mi tudtuk, hogy a Vojvodina és a Trencin is remek csapatokkal érkeztek. Az FC Jóka együttesével ebben az évben találkozunk: egy nagyon szimpatikus klubról van szó, amely nemrég alakult, és mi azzal szerettük volna támogatni őket, hogy biztosítjuk részvételüket a tornán. A negyedik csoport sem tűnt gyengének: a Sparta Praha-t és FCZ Brnot a cseh utánpótlás fellegvárai között tarják számon. A Brnoval már talákoztunk egy tornán, ahol nagyon jól szerepeltek – annak ellenére, hogy zömében 2002-es születésű játékosokkal szerepeltek. Ide is eza csapat utazott, és a torna előtti a napon játszottunk velük egy edzőmérkőzést, ahol bár 7:4-re legyőztük őket, de lehetett látni, hogy egy nagyon klassz kis csapatról van szó. A DAC 1904 Dunaszerdahely régi ismerősünk, a két klubban nemcsak a vezetők, hanem a játékosok is jól ismerik egymást, köszönhetően a sok közös tornának és a közös edzőtáborozásoknak. A Győri ETO együttese is régi ismerősünk, tudjuk, hogy egy nagyon jó csapatról van szó, többször játszottunk velük izgalmas, jó mérkőzéseket.

Az egy brit, a három cseh, az öt szlovákiai, az egy-egy romániai és szerb, valamint a három magyar csapat túlnyomó része eséllyel pályázott arra, hogy jó helyen végezzen, és ezt a mérkőzéseken is jól láthattuk.

Az első csoportkör

A csapatok nagy elánnal vetették bele magukat a küzdelmekbe, és az első csoportkörben született néhány érdekes eredmény: a Rapid Wien meglehetősen simán legyőzte az előző évi döntős Olomoucot, a Sparta és Brno izgalmas meccsen gólnélküli döntetlent játszott, a Vojvodina pedig villámstartot véve hetet vágott a kissé megilletődött jókaiaknak.

Mindenki izgalommal várta az előző évi torna visszavágóját: a Fulham-Olomouc meccset. Egy éve a Fulham 5:1-re szinte legázolta a cseh csapatot, most viszont hamar kiderült, hogy ez a meccs már korántsem lesz olyan sima. A csehek nagyon jó játékot mutattak be, sokkal jobban és szervezetebben játszottak, mint a Rapid ellen, a britek pedig mintha nem találták volna saját játékukat. Miután az Olomouc megszerezte a vezetést, a londoni csapat játékosai magasabb sebességbe kapcsoltak, de csak nem jött össze nekik az egyenlítés, így végül a csehek visszavágtak az előző évben a döntőben elszenvedett vereségért.

Együttesünk biztató játékkal kezdett, de a hátul jobban kellett volna játszanunk, elöl pedig agilisabban támadnunk, nem beszélve a katasztrofális helyzetkihasználásról. Mindhárom csapat ellen 2:0-ra vesztettünk, de egyik meccsen sem játszottunk alárendelt szerepet. A Fulham elleni meccset illett volna döntetlenre hoznunk, az Rapid ellen pedig ha berúgjuk a helyzeteink töredékét és nem kapunk úgy gólt, hogy mi rúgunk előtte szögletet, akkor győzhettünk is volna; az Olomouc ellen is győzelmi esélyeink voltak,de ismét kihagytuk a helyzeteinket.

Az utolsó forduló szinte minden csoportban hozott izgalmakat. A Fulham szinte végigtámadta a meccset, de a Rapidnak hősies védekezéssel sikerült döntetlenre hoznia a mérkőzést, ezzel a Fulham csak harmadik lett a csoportban. A B csoportban a Žilina-Cluj meccs győztese lehetett a második helyezett, de a szlovákiai csapat hamar eldöntötte a mérkőzést, a kolozsváriak pedig rosszabb gólkülönbséggel a harmadik helyet sem tudták megszerezni. A C csoportban az volt a kérdés, hogy az Austriat meg tudja-e állítani valaki, mert ha a Vojvodina legyőzte volna a bécsi lila-fehéreket, akkor három csapat is hat ponttal állt volna a csoportban. Az Austria Wien azonban nem akart számolgatni, hanem inkább harcos meccsen az addig mutatott szép játékkal behúzta a három pontot. A D csoportban az utolsó forduló előtt három csapat is az élen végezhetett volna: a Brno egy kései góllal némi szerencsével verte a Győrt, a Sparta Praha pedig szintén szerencsés körülmények között a dunaszerdahelyieket.

Ezzel minden csoportban kialakult a végeredmény, és meg lehetett alakítani az új csoportokat.

Így került össze a sors szeszélye folytán a három magyar csapat (a negyedik a Trencin volt), a bombaerős csoportnak bizonyuló G csoport (Austria Wien, Fulham, Sparta Praha, Cluj), míg a másik két csoportban is komoly küzdelmekre lehetett számítani az első két helyért. A lebonyolítás szerint ugyanis minden csoport első két helyezettje az 1-8. helyért, a harmadik és negyedik helyezett csapatok a 9-16. helyért játszanak kieséses rendszerben.

A második csoportkör

A második csoportkörből csak az első két fordulót bonyolítottuk le az első nap, az utolsó forduló másnapra maradt, így mindenki pihenhetett egy kicsit, és újult erővel vághatott neki az utolsó forduló nagyon fontos mérkőzésének.

Az E csoportban a DAC 1904 sokak meglepetésére döntetlent ért el a két legjobbnak tartott csapat ellen, és ha az utolsó meccsen győz a Vojvodina ellen, akkor akár csoportgyőztes is lehetne. A dunaszerdahelyiek elleni pontvesztés miatt a Rapid és a Žilina is arra kényszerült, hogy egymás ellen vigyék döntésre a dolgot, ezt a meccset végül hihetetlen izgalmak között a szlovákok nyerték, így a Rapid sorsa a Vojvodina és a DAC kezében volt. Az újvidéki csapat mindkét előző mérkőzését elvesztette, így ők már nem juthattak be a legjobb nyolc közé, viszont becsületből végighajtották a dunaszerdahelyiek elleni meccset, és meglepetésre végül le is győzték őket. Ezzel a Rapid fellélegezhetett, a dunaszerdahelyiek viszont joggal lehettek elkeseredve: nem játszottak rosszul, de pont a fontos meccsen nem rúgták be a helyzeteiket.

Az F csoportban a mérkőzések lényegesen simábbak voltak a vártnál: a Debrecen szinte minden mérkőzésen már az első percben betalált, és ez láthatóan megrendítette az ellenfeleket, akik ezután már csak futottak az eredmények után, és miután kinyíltak, a Debrecen gyors kontrákkal szerezhetett újabb gólokat. A trencinről tudtuk, hogy jó csapat, de illett volna legyőzni őket nekünk is és a győrieknek is. Mindkét magyar együttes több helyzetet dolgozott ki, de a helyzetkihasználásunk borzasztó volt, míg a szlovákok a kevesebbel jobban gazdálkodtak. Így az utolsó fordulóra már nem maradt kérdés: a Debrecen simán legyőzte a már továbbjutott trencsényieket, míg a két csalódott csapat mérkőzésén a győriek legyőzték a még náluk is kedvetlenebbül játszó mieinket.

A G csoport is sima eredményeket hozott, de itt sem az lett, ami előzetesen várható lett volna. A Fulham FC nagyon összeszedte magát, és egyre javuló játékkal mindenkit legyőzött. Az Austria Wien ott folytatta, ahol az első csoportkörben abbahagyta: remek játék, jó helyzetkihasználás, sok rúgott gól – egyedül a londoniak ellen nem sikerült az ellenfélre kényszeríteni az akaratukat, ott a Fulhamnek volt több lehetősége. Meglepetés volt a Sparta Praha nulla pontja, pedig nem játszottak rosszul, de ez a három mérkőzés valahogy rossz fázisban érhette a csapatot, mert meg sem közelítették azt a játékot, amelyet az első háorm mérkőzésen, majd pedig később a helyosztókon mutattak.

A H csoportban kiemelkedett az Olomouc és a Brno, a Slovan nem tudott hozzájuk játékban sem felzárkózni, és bár okozott néha kellemetlen perceket mindkét csapatnak, összességében nem tudott beleszólni a továbbjutásba. Az első Olomouc-Brno meccs döntetlen lett, és ekkor még senki sem sejtette, hogy ez a két csapat később az elődöntőben találkozik.

A helyosztók

A helyosztókon a játékidő 2×12 percre változott, és a nagy melegben bizony minden csapatnak keményen oda kellett tennie magát, ha eredményt akart elérni.

Csapatunk az alsó ágon végre magához tért, és képes volt helyzeteinek egy részét kihasználni, így – bár még mindig sok lehetőséget elpuskáztunk – sikerült legyőzni a Vojvodina csapatát. A másik három mérkőzésen a DAC 1904 izgalmas meccsen talán a többség várakozása ellenében legyőzte a győrieket, de az igazi meglepetést az FC Jóka csapata szolgáltatta, akik büntetőkkel jutottak tovább a Cluj ellen. A Sparta-Slovan rangadón a csehek győztek, de küzdelmes, kemény mérkőzést láthattak a nézők.

A felső ág sem szűkölködött az izgalmakban. A legsimább meccs a Žilina-trencin volt, ahol a zsolnaiak simán legyőzték honfitársaikat. A Debrecen komoly győzelmi eséllyel lépett pályára a Rapid ellen, amely ugyan jól játszott a tornán, de ez az eredményekben nem mindig látszott meg. Ezúttal fordított volt a helyzet: a Debrecen játszott jobban, de a Rapid nyert, mivel az addig a legtöbb gólt szerző debreceniek sorban hagyták ki a jobbnál jobb helyzeteiket. Izgalmas meccsnek ígérkezett az első meccsen elszenvedett vereség után igencsak magára találó Olomouc és az egyik legszebb játékot játszó és végig egyenletesen jó teljesítményt nyújtó Austria Wien párharca. A torna egyik legmagasabb színvonalú, egyik legizgalmasabb mérkőzésén az Austria Wien 0:2-ről állt talpra, megszerezte a vezetést is, de a csehek nem sokkal a lefújás előtt egyenlítettek. A büntetőrúgásokat többen is kihagyták mindkét csapatból, de végül a csehek voltak egy árnyalatnyival higgadtabbak, így ők jutottak tovább. Nagy kár, hogy ezután az Austria Wien már csak 5-8. helyért játszhatott, mert a bécsiek játszották az egyik legszebb játékot. A Fulham és a Brno összecsapásán mindenki a Fulham győzelmét várta, nem utolsósorban azért, mert a britek teljesítménye elkezdett közelíteni ahhoz a teljesítményhez, amit a múlt évben mutattak. A brnóiak viszont nagyon egységes csapat benyomását keltették, és eddigi szereplésük komoly bizalomra adhatott okot nekik. A meccsen végül a cseh csapat szerzett vezetést, mely után a Fulham még komolyabban támadott, de ellenfelük szépen tartotta és járatta a labdát. A párharcokat általában a britek nyerték, de a mérkőzés inkább kiegyenlített volt. Az első félidő lefújása előtt nem sokkal a brnói csapat megszerezte a második gólját, és érezni lehetett, hogy ha a londoniak nem találnak ki valamit sürgősen, akkor ez a mérkőzés elúszik, vele pedig a várt jó helyezés is. A második félidőre aztán egy harcosabb és összeszedettebb Fulham jött ki, és ekkor a csehek többnyire védekeztek, illetve szórványos ellentámadással próbáltak újabb gólokat szerezni, de ezekben nem volt olyan sok átütető erő. A második félidő elején a Fulham végre megszerezte az áhított gólt, és még bőven volt idő arra, hogy akár a maga javára billentse a mérkőzést. Rengeteg helyzetet alakított ki a londoni csapat, de vagy elpuskázták ezeket a helyzeteket, vagy – és ez volt a gyakoribb – a Brno kapusa védett káprázatosan. Az, hogy a Brno megúszta újabb góllal, leginkább a kapusának volt köszönhető. Végül a brnóiak kivédekezték a hátralévő perceket, és meglepetésre kiverték a Fulhamat a 1-4. helyekért folyó küzdelmekből – és azt kell mondani, hogy nem érdemtelenül.

A 13-16. helyért folytatódott a Győr pechsorozata: a Vojvodina 3:2-re legyőzte őket, annak ellenére, hogy a győriek jobban is játszottak és több helyzetet is kidolgoztak. A Cluj összeszedte magát és legyőzte a kicsit széteső Slovant. A 9-12. helyekért folytatott küzdelmekben egyesületünk a dunaszerdahelyi barátainkat győzte le 2:0-ra, de helyzet több is adódott mindkét oldalon, a Sparta Praha pedig magabiztosan verte az FC Jókát, amely már így is erőn felül teljesített.

Az 5-8. helyekért a csalódott csapatok mérkőzésein a Debrecen már az első féliőben eldöntötte a Trencin elleni mérkőzést, a másik mérkőzésen pedig a Fulham 4:2-re verte az Austria Wient. Ez utóbbi mérkőzésen két olyan csapat mérkőzését láthattuk, amely nagyon összpontosított, odafigyelt a mérkőzésre, és szemet gyönyörködtető játékkal örvendeztette meg a közönséget. Élvezetes, izgalmas mérkőzés volt, parádés gólokkal, remek egyéni teljesítményekkel, gyors passzos játékkal – szóval igazi nagy meccs volt. A Fulham több helyzetét használta ki, és összességében megérdemelten győzött, de az Austria előtt is le a kalappal a csodálatos teljesítmény előtt.

Az elődöntők során a Žilina a Rapiddal került össze, a Brno pedig – immár másodszor – az Olomouccal. Az osztrák csapat némi balszerencsével szenvedett vereséget, pedig nem játszottak rosszul, a Brno viszont játékban is felülmúlta ellenfelét, és egy helyzetét értékesítette is. Ezúttal sem lehet elmenni szó nélkül a brnói kaps teljesítménye mellett, aki ismét nagyszerűen védett, és neki is köszönhető, hogy az Olomouc csak a bronzmeccse szerepelhetett.

Döntők

A döntőkben 2×15 perc volt a játékidő, és mindegyik mérkőzés a rendes játékidőben eldőlt. A 15. helyért a Győrnek végre kijött a lépés, és 6:1-re verte a Slovant, a Vojvodina pedig egy hetessel kezdte a tornát az első nap, most pedig a 13. helyért hat góllal búcsúzott a tornától, a hat gól elszenvedője a Cluj volt.

A DAC 1904 Dunaszerdahely magabiztosan gyűrte le a javuló teljesítményt és pozitív meglepetést okozó FC Jókát a 11. helyért folyó mérkőzésen, mi pedig a Sparta Praha ellen visszatértünk a korábbi játékhoz: inkább a kapufát és a kapust lődöztük, egy hátsó megingás pedig ahhoz vezetett, hogy a Sparta szerezte meg a 9. helyet.

A 7. helyért folyó mérkőzésen az FK Austria Wien gálaelőadásában gyönyörködhettek a nézők: 6:2-verte az eredmény ellenére nem gyenge AS Trencint. A Debrecen-Fulham mérkőzésen a nagyobb tudású csapat akarata érvényesült, de a Debrecen büszke lehet a csapatára és a teljesítmményére is – kis szerencsével előrébb végezhettek volna, de így is látszott, hogy remek csapatuk van, szép mérkőzéseket vívtak.

A bronzmeccsen az Olomouc hamar vezetést szerzett a Rapid ellen, amely sokáig hiába próbálta megszerezni az egyenlítő gólt. Ezen a mérkőzésen látni lehetett, hogy a csapatok már fáradtak, több hiba is becsúszott, és valószínűleg a fáradtságnak volt köszönhető az is, hogy az utolsó pillanatokban rendre rossz döntést hoztak a játékosok, így odalettek a helyzetek. A Rapid tehát támadott, és próbálta megszerezni az egyenlítő gólt, és ez végül két perccel a meccs lefújása előtt egy formás támadás végén sikerült is. Már mindenki a büntetőket várta, amikor a csehek a bécsi hátsó alakzat rövidzárlata után ismét vezetést szereztek; a gól után pedig nem sokkal véget is ért a mérkőzés.

A döntőben némi meglepetésre, de egyáltalán nem érdemtelenül került be a Žilina és a Brno. A zsolnaiak a múlt évben is kiemelkedően játszottak, és harmadikok lettek, és a játékukra most sem lehetett panasz. A brnóiak nehezebb ágon kerültek be a döntőbe, és a vélemények megoszlottak arról, hogy kik az esélyesebbek. A döntő végül nem volt annyira izgalmas, mert a Brno végig kézben tartotta a mérkőzést. A zsolnaiak próbálkoztak, de a brnói kapus hiba nélkül védett, és a brnói összjátéknál is csak ritkán csúszott hiba a gépezetbe. A második gól lelkileg is megrendítette a zsolnai zöld-sárgákat, és ezután már mintha elfogadták volna ők is, hogy a tornát a Brno nyeri. A lefújás után a csehek hatalmas ünneplést csaptak – joggal, hiszen nemcsak eredményes volt a játékuk, de szép is.

Utószó és köszönet

A mi csapatunk még mindig inkább a szervezéssel volt elfoglalva, és ahogy Czuk Henrik megfogalmazta: „Jó lenne egyszer egy olyan tornát szervezni, ahol nemcsak az ellenfelek érzik jól magukat, hanem mi is jó eredményt tudunk elérni.” A 10. hely nem tragédia, főleg, hogy helyenként jól játszottunk és sokszor tényleg balszerencsések voltunk, de ennél sokkal jobb teljesítményre képes a csapat. Elég talán, ha annyit említünk meg, hogy ezt a torna győztes Brnót, amely legyőzte az Olomoucot és a Fulhamet is, a torna előtti napon 7:4-re vertük úgy, hogy 1:0-s vezetésünk után ők vezettek 4:1-re, és innen sikerült felállnunk és nyerni 7:4-re.

A kupa jó kezekbe került, és ha azt vesszük, hogy egyesületünk, az FC Budapest immár több éves kapcsolatban áll egy Premier League-ben szereplő együttessel, a két legnagyobb osztrák klubbal, számos élvonalbeli cseh és szlovák csapattal, valamint romániai és szerb együttesekkel, és ezekkel a csapatokkal rendszeresen találkozunk, meghívnak minket a tornáikra és elfogadják meghívásainkat a tornáinkra, akkor elmondhatjuk, hogy jó úton haladunk. Mi valódi nemzetközi tornákat rendezünk, és spanyol, brit, osztrák, cseh, szlovák, román és szerb első osztályú csapatok ellen játszhatnak a játékosaink.

A résztvevő csapatok mindegyike elmondta, hogy nagyon elégedett volt a tornával – a szervezést és a szakmai részét illetőleg is. Ez most talán a legnagyobb dicséret: ismét olyan tornát sikerült rendezni, amelyeken mi szoktunk részt venni Franciaországban vagy Németországban vagy Ausztriában.

Köszönet illeti a XVI. kerületi Önkormányzatot, amely elkötelezte magát az utánpótlás támogatása mellett, és aktívan segítette, hogy ez a torna létrejöhessen. Külön köszönet illeti Kovács Péter polgármester urat, valamint Kovács Raymund alpolgármester urat a támogatásért. Szeretnénk megköszönni minden szponzorunknak és támogatónknak a segítséget, nélkülük nem sikerült volna egy ilyen színvonalú tornát létrehozni.

Végül pedig köszönjük a csapatoknak a részvételt, a több száz nézőnek, aki kilátogatott a mérkőzésekre, és azoknak az , akik az interneten online követték a mérkőzéseket. Reméljük, következő évben megint találkozunk!

Posted in 2011, Hírek.