Future Cup 2013 Budapest – Visszatekintő

fcbudapest_future_cup_2013_budapest-20130906

Egyesületünk vezetője Czuk Henrik, öt évvel ezelőtt olyan tornasorozatot álmodott meg, amely mind színvonalában, mind rendezés szempontjából meg tudja közelíteni a nyugati országok gyerekrendezvényeit. Továbbá nem titkolt célja, a már meglévő nemzetközi kapcsolatok szélesebb körű kiépítése, amely egyedülivé tehetné az FC Budapest utánpótlás-nevelő egyesületet Magyarországon.

Szintén fontos szempont a 10-11 éves gyerekek nemzetközi szintű versenyeztetése is, amely azt a célt szolgálja, hogy az egyesületünkben lévő gyerekek, minél hamarabb „beleszokjanak” a külföldi csapatokkal való megmérettetésekbe és nagyon fiatalon megszerezzék a lehető legtöbb rutint, hogy a későbbi és nagyobb korosztályokban már érettebben és ne felkészületlenül érje őket a nemzetközi mérkőzések hangulata és színvonala.

A torna

Nyolc ország tizenhat csapata vett részt a jubileumi ötödik Future Cup nemzetközi gyereklabdarúgó tornán. A résztvevők között nagyon sok visszajáró vendéget fogadhattunk, mint az angol Fulham FC, az osztrák SK Rapid Wien, a cseh FC Zbrojovka Brno és AC Sparta Praha, az erdélyi CFR 1907 Cluj és ACS Tampa Brasov, a szlovák MSK Zilina; SK Slovan Bratislava és az FA Bratislava, a magyar Videoton FC, de akadtak új csapatok is szép számmal. Ilyen volt a fehérorosz FC BATE Borisov, az orosz FC Bars Vladikavkaz, a román ACS FC Danut Coman, az osztrák SK Sturm Graz, a cseh FC Hradec Kralové.

A kupa előtt három csapatot lehetett előzetesen kikiáltani végső győztesnek a Fulhamet, a Rapidot és a Brno csapatát. Az elmúlt időszakban elért teljesítményük mindenképpen tiszteletre méltó és az elvégzett munka és hozzáállás követendő példa lehet minden egyesület számára.

Ám hiába játszott a tornán a legjobban és legszervezettebben a Fulham és hiába rúgta a legtöbb gólt a Brno és a Rapid, be kellett érniük a harmadik, negyedik és ötödik helyekkel, mert meglepetésre a döntőt a CFR és az „újonc” BATE vívta, amely büntetőkkel végül a kolozsvári csapat sikerét hozta.

Összegzés

A legtöbb csapat a tornát követően azonnal jelezte remélik, hogy megkapják a meghívót a jövő évi kupára is, mert színvonalban és minőségben az egyik legjobb versenyen játszhatnak gyerekeik. A következő tornára a szervezés hamarosan elkezdődik, de addig is egyesületünk szeretné megköszönni a résztvevő csapatoknak, hogy maximálisan a fair play nevében játszottak és igyekeztek betartani minden a szabályokat.

Végül, de nem utolsó sorban köszönjük a hatalmas segítséget a XVI. Kerületi Önkormányzatnak a Magyar Labdarúgó Szövetség Budapesti Igazgatóságának és az összes támogatónak, akik segítettek bennünket abban, hogy idén is létrejöhessen Magyarország egyik legszínvonalasabb gyereklabdarúgó tornája.

Jövőre a 2003-s korosztály számára már több mint valószínű, hogy 18 vagy 20 csapattal kerül megrendezésre, a hatodik Future Cup.

Posted in 2013, Hírek.