A jövő nagyjai

Hetedik alkalommal rendezte meg az FC Budapest az U12-es labdarúgó korosztály egyik legrangosabb nemzetközi tornáját, a Future Cupot augusztus 22-e és 23-a között. Az idei tornán – amit most is az Ikarus Sportcentrumban tartottak – nyolc ország 18 csapata mérkőzött meg egymással.

Minden sportban, így a labdarúgásban is fontos, hogy a fiatalok ne csak saját berkeiken belül játsszanak, ezért a külföldi csapatokat is felsorakoztató megmérettetés legnagyobb haszna, hogy a focisták új szokásokkal és mentalitással ismerkedjenek meg. A Future Cup éppen ezt a célt szolgálja, így évről évre egyre több magyar és külföldi csapat mérkőzik meg egymással, amelyből a sportolók és edzők is tanulhatnak.

Az angol Fulham FC a kezdetektől fogva tagja a versenysorozatnak, de idén indult a szerb Partizan, az osztrák Sturm Graz, a cseh Sparta Praha, a lengyel Wisla Krakkó, a kolozsvári Cluj, a pozsonyi Slovan, a fehérorosz BATE Borisov és a másodosztályú angol Brentford FC is. A magyar klubok közül pedig a házigazdák mellett a Ferencváros, a Videoton és a Debrecen is harcba szállt a kupáért.

A hazai fiataloknak ugyanakkor a nemzetközi összecsapásokon túl élmény volt, hogy a már felnőttek között játszó példaképeik is ellátogattak a bajnokságra. A XVI. kerületi Szekeres Adrián mellett ugyanis a Ferencvárosnál játszó Máté Csaba, Böde Dániel és Nagy Ádám is buzdította őket.

– Űrt töltünk be, mert a 12 éven aluliaknál nincs olyan nagy nemzetközi torna, ahol ilyen erős a mezőny. Nekünk, rendezőknek az a legfontosabb, hogy jó hangulatú legyen a torna, és minél többen megismerjék az egyesületünket – mondta Czuk Henrik, az FC Budapest edzője, a torna főszervezője.

A nyelvi akadályok persze most sem számítottak a gyerekeknél, akik így a jó hangulatú két nap alatt sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtak. A döntőkre viszont már pattanásig feszült a hangulat, ugyanis mindkét meccs tizenegyesekkel dőlt el. A harmadik helyért játszó Bate Borisov és a Fulham FC annyira kiegyensúlyozott játékot mutatott be, hogy nem találtak utat a másik kapujához. A szurkoló tömeg egy emberként rohant a meccs végét jelző sípszó után a végső párbaj kapujához, ahol végül 2-1-es eredménnyel a fehérorosz Bate Borisov győzedelmeskedett.

A Future Cup döntője előtt pedig Czuk Henrik és Kovács Péter polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd a kerület első emberének kezdőrúgásával indult a küzdelem a szlovák Bratislava és az AC Sparta Praha között. A kétszer tízperces végjáték sem hozott azonban eredményt, a két csapatnak ugyanis csak egy-egy gólt sikerült lőnie. A büntetők után 3-2-re az AC Sparta diadalmaskodott, ezzel pedig megkapta az idén útnak induló vándorkupát is, amit jövőre kötelező lesz megvédenie. A részvételért minden csapat kapott egy-egy serleget, és idén is éremmel jutalmazták a torna legjobb játékosát, a gólkirályt, a legjobb magyar játékost és a legjobb kapust is.

» VAN

Posted in 2015, Rólunk írták.