Csehországba került a Future Cup vándorkupája

2017 nyarát az U12-es korosztály számára kiírt nemzetközi Future Cup tornával búcsúztatta az FC Budapest. A hazai csapat immár rutinos rendezőnek számít, ám idén mégis új feladatokkal kellett szembenéznie. Idén először indult húsz csapat a tornán, illetve a különdíjak száma is bővült.

A húsz csapat nyolc országból érkezett, akik az első nap küzdelmeit négy csoportban kezdték meg.

A csoport B csoport C csoport D csoport
Bate Boriszov Napa United Sparta Praha Sturm Graz
CFR Cluj FC Budapest I. FK Csíkszereda Budapest Honvéd
FCZ Brno Dinamo Star FTC Dunakanyar Vác
FC DAC Orbita Bunovno ACSP Kolozsvár MFK Zemplín
UTA Arad FC Budapest II. Jászberény Videoton FC

 

A szombati nap első mérkőzései fél tízkor kezdődtek, egyszerre négy pályán, ahol tizennyolc percet játszottak a csapatok. A délelőtt programja során negyven mérkőzést és több mint száz gólt láthattunk. Az ebédet követően a csapatok három ágon folytatták a küzdelmet. Kialakult az Arany-, az Ezüst- és a Bronzág.

Aranyág Ezüstág Bronzág
 FCZ Brno FC DAC UTA Arad
Bate Boriszov CFR Cluj Dinamo Star
 Napa United FC Budapest II. ACSP Kolozsvár
 FC Budapest I. Orbita Bunovno MFK Zemplín
Sparta Praha Jászberény
 FTC FK Csíkszereda
Sturm Graz Dunakanyar
 Budapest Honvéd Videoton

 

A vasárnapi nap a három ág harmadik fordulóival kezdődött. A nyár utolsó hétvégéjéhez méltóan kánikulában csatáztak a fiatalok egészen az utolsó fordulókig, akik újból és újból új erőre kaptak. Így szorosan alakultak az eredmények.
A Napa United csapata az Egyesült Államokból másodjára látogatott el az FC Budapest tornájára. Edzőjük Gavin Taylor így értékelte a két napot: „Az egyik kedvencem tornám a Future Cup, voltam több nemzetközi tornán is, de ez az egyik legmagasabb színvonalú. Régebben még kisebb volt a torna, jó látni, hogy évről évre egyre nagyobb és színvonalasabb, fantasztikus szervezéssel. A legfontosabb, hogy találkozhatunk húsz másik csapat edzőivel, játékosaival és együtt ebédelhetünk mondjuk más országok csapataival. Nagy élmény a mi amerikai srácainknak is.”

A 2017-es Future Cup számokban:

 • Résztvevő csapatok száma: 20
 • Országok: 8
 • Lejátszott mérkőzések: 110
 • Gólok: 311
 • Legtöbbször előforduló eredmény: 0-1/ 1-0 (15-ször)
 • Legtöbb gólt szerző csapat: Sparta Praha (32)

A harmadik helyért a Sturm Graz valamint tavalyi Future Cup győztese a Ferencváros küzdött. Végül az osztrák csapat győzött 2-0-ra, az itt nyújtott játék képe alapján, illetve a torna egészét tekintve megérdemelten szerezték meg a bronzérmet.
A döntőben pedig a csehek csatáztak egymással, vagyis a Brno és a Prága harcolt az aranyéremért. A Vándorkupát végül a 2015-ös győztes Sparta Praha vihette haza miután magabiztosan 3-0-ra verte a tavaly bronzérmet szerző Brnot. Ezzel pedig az a kötelesség is jár, hogy jövőre vissza kell térniük a Future Cup-ra értelemszerűen a kupával együtt.

Természetesen az egyéni teljesítmények díjazásában sem volt hiány. A díjakat az FC Budapest szponzorai, meghívott vendégei adták át. A díjátadón részt vett: Klinghammer István – miniszerelnöki megbízott, Tolnai Tamás – a T&M Agency tulajdonosa, Somogyi Balázs – Perkáta polgármestere, Hajdú Sándor– az OVB elnöke, Baross Levente – a Schönherz Iskolaszövetkezet elnöke.

A torna különdíjasai:

 • Legjobb magyar játékos: Bakó Sámuel(FTC) Aki a FourFourTwo magazin egyéves előfizetését is megnyerte a trófea mellett.
 • Legjobb hazai játékos: Adelmann Filip
 • Legjobb kapus: Ivanics László (FC Budapest) A trófea mellett a Grosics Gyula kapusiskola ajándékát is megkapta.
 • Gólkirály: Bagi Ádám (Jászberény) 10 góllal. Aki továbbá Chelsea mérkőzés belépővel gazdagodott.
 • Torna legjobb játékosa: Feit (Sparta Praha) A cím mellett nyereménye egy 25.000 Ft értékű vásárlási utalvány, melyet sportszerekre költhet.

Új díjak:

 • Első nap legjobb játékosa: Girsik Attila (CFR Cluj), Teqball felajánlását is hazavihette.
 • Torna felfedezettje, FC Budapest Talent: Aliyev Raman (Bate Boriszov)
 • A mérkőzéseken kívül további programok várták a játékosokat, mint például a Teqball, melynek egyik feltalálója, Borsányi Gábor is kilátogatott a helyszínre.

„Az itteni munka példaértékű és ezért gondoljuk úgy mi is a Teqball-al, hogy maximálisan mögé kell állni ezeknek a pozitív kezdeményezéseknek. Lehetőségeinkhez képest próbáljuk mi is támogatni a kezdeményezést. A Future Cup már jó pár éve működik és minden évben egyre több csapat van, ami, azt mutatja, hogy van értelme az elkezdett munkának. Ennek a végét nem lehet látni, de úgy gondolom, hogy ha évről évre bővül a mezőny, erősödik a színvonal akkor ez egy hihetetlenül erős nemzetközi tornává nőheti ki magát.”

Final Standing / Végeredmény
1.  Sparta Praha
2.  FCZ Brno
3.  Sturm Graz
4.  FTC
5.  FC Budapest I.
6.  Budapest Honvéd
7.  Bate Boriszov
8.  Napa United
9.  Jászberény
10.  FC DAC
11.  Videoton FC
12.  Dunakanyar
13.  CFR Cluj
14.  FC Budapest II.
15.  FK Csíkszereda
16.  Orbita Bunovno
17.  MFK Zemplin
18.  Dinamo Star
19.  UTA Arad
20.  ACS Kolozsvár

 

Az eredménynél azonban fontosabb, hogy a gyerekek minél többet játszanak és nemzetközi tapasztalatot szerezzenek, mellyel egyetért Mezei János a CFR Cluj edzője, valamint Sorin Botis, korábbi NB I-es labdarúgó, aki az UTA Arad együttesével érkezett a tornára.

Sorin Botis: „Nagyon erős csapatok érkeztek, próbáljuk a szintet fenntartani, nem mindig sikerül, de azért próbálunk minél jobban játszani. Számomra ez most a legjobb nemzetközi torna. Elég meleg van, ami annyira nem jó ezeknek a kis játékosoknak, hogy ekkora melegben játszanak, de minden mással elégedett vagyok. Az eredmény már megvan, hogy itt vagyunk és meghívtak minket. Boldog voltam a meghívás miatt, nagyon jó torna, nagyon szép városban, amit én jól ismerek. Nagyon jó élmény a kis focistáknak és nekünk a stábtagoknak is.”

Mezei János: „Kisebb korosztállyal érkeztünk, 2007-esekkel. A szervezés maximális, negyedik éve járok ide, ez Magyarország egyik legszínvonalasabb tornája. Olyan nagy nemzetközi csapatok jöttek, nagynevek mint a Sparta Praha, a Fradi, a Vidi. A legfontosabb az, hogy játszanak a gyerekek, minél színvonalasabban és nemzetközi tapasztalatokkal gazdagodjanak. Úgy térjünk haza, hogy legyen valami plusz, valami pozitív. Évente 5 nemzetközi tornára megyünk el, de a Future Cup mindig közte van.”

Posted in 2017, Hírek.