A Sturm Graz a 10. Future Cup győztese

Az FC Budapest szervezésében immáron 10. alkalommal került sor a Future Cup-ra, ahol a 12 év alatti labdarúgók csaphattak össze, idén Dunakeszin. Ebben az évben kilenc ország húsz csapata mérkőzött meg egymással. A jubileumi tornára idén először látogatott el Törökország egyik legnagyobb klubja, a Galatasaray, mellettük a svájci FC Lugano is első alkalommal járt Magyarországon. Az elsőnek járó trófeát, a tavaly harmadik helyet megszerző, Sturm Graz vihette haza. Habár az előző évekhez hasonlóan az időjárás most nem volt kegyes hozzánk, ez sem a játékosok, sem a mérkőzésekre kilátogatók kedvét nem szegte. A torna szervezése egyre jobb, a hangulat kiváló, a csapatok magas színvonalat képviselnek – vélekedtek a résztvevő csapatok edzői.

Idén a 20. hely idő előtt kihirdetésre kerülhetett, hiszen az utolsó pillanatban visszalépett az FC Poznan, így augusztus utolsó hétvégéjén 19 egyesület indult harcba az Future Cup vándorkupájért. Az U12-es korosztály csapatai négy csoportba lettek osztva, ahol 1×18 perces mérkőzéseket játszottak egymással.

A résztvevő csapatok: idén először Törökországból a Galatasaray, illetve a svájci FC Lugano is újoncnak számított. Immár visszatérő vendégként itt volt a fehérorosz Bate Boriszov vagy a cseh FCZ Brno is, akik rendszerint az élmezőnyben végeznek. A csehek tavaly másodikok lettek, idén fordulatos bronzmérkőzést követően, végül büntetőpárbajt veszítve lettek negyedikek. A tornára ellátogatott még Romániából a CFR Cluj, ACSF Juniorul Cluj és az erdélyi MSE 08 Marosvásárhely.

Lengyelországból a 10. Future Cup-ra két csapat is nevezett, a visszatérő Orbita Bukowno és az Akademia Reissa Poznan, azonban utóbbi az utolsó pillanatban visszalépett. Szlovákiából a Slovan Bratislava, az FC Petrazalka,valamint a felvidéki FC DAC 1904 színesítette a résztvevők névsorát. A húsz csapatosra bővült mezőny idei győztesét Ausztria képviselte, ugyanis a Sturm Graz emelhette magasba a trófeát, miután magabiztosan 3-0-ra verték meg a döntőben a Galatasarayt.

A szervező FC Budapest és a társszervező Dunakeszi VSD mellett számos magyar egyesület is részt vett a tornán, mint például az UTE, az Eger SE, SC Hírős-ÉP Kecskemét, az Ikarusz és a Balmaz Olasz Focisuli, akik a legjobb magyar csapatként ötödik helyen zártak.

Hegdüs Gábor a Balmaz Olasz Focisuli elnöke elmondta nagyon örültek a meghívásnak, mert úgy véli a szervezésben is kölcsönösen tudnak egymástól tanulni az egyesületek. Kiemelte, számukra nem az aranyérem megszerzése az elsődleges cél, hanem az lesz az igazi első helyezés, ha olyan játékosokat tudnak kinevelni, mint ahogy korábban Dzsudzsák Balázst, Tőzsér Dánielt vagy éppen Tisza Tibort. Az igazi aranyérem tehát az, ha ezek a gyerekek az NB I-be eljutnak.

Az FC DAC 1904, valamint az MSE 08 Marosvásárhely edzői is kiemelték a torna szervezését. Elégedettek voltak a pontos kezdéssel, betartott ütemtervvel és kiváló hangulattal. Mindkettőjük csapata nagyon jól érezte magát a tornán és szívesen látogatnak el az FC Budapest által szervezett Future Cup-ra.

Az idei év döntőjét a Sturm Graz magabiztosan három góllal nyerte, azonban a második helyezett Galatasaray egyáltalán nem volt elkeseredve emiatt. A török edzők úgy értékeltek, hogy habár először jártak itt, a meccseken jó játékot tudtak mutatni és jó tapasztalatokkal gazdagodtak. Kiemelték, hogy remek élmény átélni a különböző futballkultúrák találkozását. Törökországban erős csapatnak számítanak, így hazájukban nem találkoznak ilyen erős ellenfelekkel, mint itt a Future Cup-on, akik éppen ezért már várják a jövő évi tornát.

Az ezüstérmes török csapat nemcsak csapatként, de egyénileg is remekelt. A torna legjobb mezőnyjátékosának járó különdíjat, Rojhat Gerig kapta, aki annyira megilletődött, hogy könnyeivel küszköve lépett színpadra. Csapattársa Akif Orug pedig a legjobb kapusnak járó díjat vehette át.

Legjobb védőként Raul Alex a CFR Cluj játékosa a hajdúszoboszlói Rudolf Hotelben tölthet el egy kellemes hétvégét családjával.

A torna felfedezettje az FCZ Brno csapatából Rosra Daniel lett. A gólkirályi cím sorsa egészen a döntőig nyitott kérdés maradt, végül Richmond Osamanin fináléban szerzett három találatával, kilenc góllal megszerezte azt. Az osztrák csapat az elsőnek járó trófea, a Future Cup vándorkupája, valamint a gólkirályi cím mellett, még egy elismerést is bezsebelt. Idén új kategóriával bővült a különdíjak listája, vagyis megválasztották a legjobb edzőt is, amelyet ebben az évben először a Sturm Graz edzőpárosa vehetett át.

A legjobb hazai játékos, az FC Budapest tagja, Kovács Krisztián lett, aki egy egyéves FourFourTwo magazin előfizetéssel gazdagodott.

A legjobb magyar játékos, a Balmaz Olasz Focisuliból Sávolt Ákos lett, aki egy angliai bajnoki mérkőzésre látogathat el. Soós Kálmán menedzser a legjobb játékos és annak egy kísérőjének minden költségét állva, meghívja egy Premier League mérkőzésre. Soós Kálmán korábban azt mondta, azért tartja fontosnak, az utánpótlás támogatását, mert így örömet tud szerezni a gyerekeknek, akiknek lehet, hogy máskor nem lenne alkalmuk egy ilyen mérkőzésre eljutni. Nagyon örül annak, hogy immáron sokadik éve egy életreszóló élményt szerezhet a „legjobb magyar játékosnak”.

Final Standing / Végeredmény
1. SK Strum Graz
2.

Galatasary SK

3. FC Petrazalka
4. FCZ Brno
5. Balmaz Olasz Focisuli
6. CFR Cluj
7. Orbita Bukowno
8. FC DAC
9. Eges SE
10. Bate Boriszov
11. FC Lugano
12. SK Slovan Bratislava
13. FC Budapest
14. UTE
15. ACSF Juniorul Cluj
16. MSE 08 Marosvásárhely
17. SC Hírös-Ép Egyesület
18. Ikarusz BSE
19. Dunakeszi VSD
20. Akademi Reissa Poznan /diszkvalifikált/
Posted in 2018, Hírek.